Pesto

2. juni 2013

Pesto kan bruges til meget, og det smager rigtig lækkert. Jeg bruger den bl.a. selv som en slags pålæg ovenpå brød, når jeg har travlt eller bare er doven. Den er også lækker som dressing i sandwich eller som smagsgiver til pastaretter. Jeg kan bedst lide traditionel pesto med pinjekerner og basilikum, og den smager bedst, når den er hjemmelavet. Den holder sig i øvrigt fint i køleskabet en uges tid. Har du ikke alle ingredienserne, kan du altid skifte pinjekerner og basilikum ud med fx mandler og persille.

Opskriften giver pesto til en lille bøtte, så du får mere pesto ud af det, end hvis du køber et glas i et supermarked.

Opskrift på basilikum-pesto

Ingredienser:

2 dl olivenolie
50 g parmesan-ost
1 fed hvidløg (kan udelades)
25 g pinjekerner (svarer normalt til en halv pose)
½ tsk. salt
En basilikum-plante i mellemstørrelse

——————————

Sådan gør du:

Rist pinjekernerne let, så de bliver lune. Pres hvidløget. Riv parmesan-osten fint. Blend alle ingredienser, undtagen basilikum, sammen ved lav hastighed. Put basilikum i blandingen lidt efter lidt, mens du blender ved høj hastighed. Smag på pestoen en gang i mellem, så du finder den smag, der passer dig bedst. Du skal højst sandsynligt ikke bruge hele basilikum-planten. Put til sidst pestoen i en bøtte, og stil den i køleskabet, så den kan blive lidt kold.

Pesto

 

Chokolade

9. juni 2013

Jeg elsker chokolade. Næsten al slags chokolade. Jeg elsker især hvid chokolade med crunch og mælkechokolade med nødder. Det er dog ikke det sundeste, men jeg spiser det alligevel, hvis jeg har lyst.

Et stykke mørk chokolade er derimod sundt, hvis procenten af kakao er høj nok. Jeg plejer at holde mig til 70 %, da jeg synes, 80 % bliver for bittert for min smag.

Marabou Premium 70 % kakao

Jeg har ofte en plade mørk chokolade liggende i køleskabet. Det er altid rart at have noget til krisetider, hvor der ikke er noget decideret usundt i skabene.

Jeg kan sagtens holde mig til et par stykker mørk chokolade, dvs. jeg spiser ikke en halv plade, som jeg kan med mælkechokolade. Jeg har den desuden for mig selv, for min kæreste bryder sig ikke om mørk chokolade.

Jeg køber oftest Marabou Premium 70 %, da smagen er rigtig god. Jeg har prøvet andre slags, fx Toms chokolade, men smagen i den bryder jeg mig ikke om. Den er for syntetisk. Marabous mørke chokolade smager bare mest af rigtig kakao. Skal du til at lære at spise mørk chokolade, vil jeg derfor klart anbefale Marabou Premium 70 %.

Chokolade

 

Mellemmåltider

16. juni 2013

Man får hele tiden at vide, at det er vigtigt at huske sine mellemmåltider, så man ikke overspiser til frokost og aften. Det giver da også god mening. Alligevel kan det dog være svært at huske, især om eftermiddagen.

Jeg er for det meste meget sulten, når jeg kommer hjem fra arbejde. Jeg plejer at holde mig til frugt eller nødder, men jeg er også begyndt at spise hjemmelavet knækbrød med masser af kerner.

Opskrift på knækbrød uden mel

Her har du en opskrift på knækbrød uden mel. Det smager rigtig godt, så pas på. Det er nemlig kun sundt, hvis du holder dig til et stykke hver dag.

Opskriften har jeg fået af min mor. Jeg har dog justeret den en smule, så dejen ikke så let falder fra hinanden.

Ingredienser:

2 dl hørfrø
1 dl græskarkerner
1 dl sesamfrø
1 dl solsikkekerner
1-2 tsk salt
1 ½-2 dl koldt vand
2 spsk havre- eller hvedeklid
1 æggehvide

———————————

Sådan gør du:

Tænd ovnen, og sæt den på 165 grader. Bland frø og kerner, og tilføj derefter de øvrige ingredienser. Rør blandingen godt sammen. Lad den stå i ca. 15 minutter, til hørfrøene har suget væden til sig. Dejen er nu blød og våd – og det skal den være. Læg bagepapir på en bageplade, og fordel dejen jævnt ud over det. Bag det store knækbrød i 50-65 minutter, til det bliver lysebrunt. Ingen ovne varmer helt ens, så jeg vil anbefale, at du jævnligt tjekker farven på knækbrødet, mens det er i ovnen. I min ovn skal det fx kun have ca. 53 min. Da min ovn i øvrigt ikke varmer jævnt, skal jeg efter halvdelen af bagetiden vende pladen, så dejen ikke bliver sort i den ene side. Lad knækbrødet køle helt af, inden du begynder at knække det i mindre stykker og putte det i dåser. Venter du ikke, kan du risikere, at knækbrødene bliver lidt bløde.

IMG_0611

 

Fisk

30. juni 2013

Mange danskere spiser for lidt fisk. Jeg er én af dem. Jeg elsker ellers fisk, specielt i sushi. Jeg ved ikke, hvorfor det skal være så svært at huske at købe fisk lidt oftere. Engang i mellem får jeg taget mig sammen til at købe frisk fisk samt købe lidt fiskefars til fryseren, men der går for lang tid i mellem disser perioder.

Sommeren indbyder ellers til let mad, og meget fisk er faktisk ret nemt at lave. Min kæreste og jeg har flere gange lavet fiskeretter på 20-30 minutter, og det er for mig hurtig mad. Min specialitet er panerede rødspætter med kogte kartofler og gulerødder samt persillesauce. Det er bare mums.

Jeg køber oftest fisk i Netto og Føtex. Der er det billigst. Et par gange har jeg købt fisk i Torvehallerne ved Nørreport. Det er lidt dyrt, men til gengæld kan man også få al mulig slags lækker fisk.

Opskrift på torsk i fad

Min kæreste brugte for nylig nedenstående opskrift på torsk i fad fra Hjerteforeningens hjemmeside. Man skal bruge lidt ekstra salt, for at det skal smage af lidt mere, så det har jeg tilføjet i opskriften.

Det smagte rigtig lækkert, og det var en ny måde at få fisk på. Det er altid spændende at prøve en ny opskrift.

På billedet til højre (nedenfor hvis du bruger smartphone) kan du se resultatet.

Ingredienser:

500 g torskefilet
1 tsk salt + lidt ekstra salt som smagsgiver mellem fiske-lagene
2½ fed hvidløg
2 løg
2 peberfrugter
1 spsk raps- eller olivenolie
1 kg kartofler
½ kg tomater
Peber
2½ dl madlavningsfløde, 18%

————————————-

Sådan gør du:

Kog kartoflerne. Drys fisken med salt, og lad den trække med saltet, mens du gør de øvrige ingredienser klar. Hak hvidløgsfed og skær løg og peberfrugter i strimler. Svits grønsagerne i olie på en pande, til de er møre, uden at de tager farve. Sæt ovnen på 200 grader. Skær kartofler og tomater i skiver. Saml retten i et ovnfast fad eller fire ovnfaste portionsfade. Begynd med kartofler, dernæst tomater og fisk og afslut med løg-peberfrugtblandingen. Krydr med salt og peber mellem lagene. Hæld fløde over, dæk fadet med folie, og bag det i ovnen i ca. 30 minutter. Fjern folien de sidste ti minutter.

IMG_0621

 

Risotto

21. juli 2013

Risotto er en særlig slags ris, du skal koge i bouillon. De skal ikke have for meget og ikke for lidt – de skal være al dente, dvs. med lidt bid i. De første gange du skal lave risotto, skal du blive ved gryden hele tiden. Risene suger nemlig hurtigt væsken til sig, og det kan derfor gå galt, hvis ikke du har styr på sagerne. Du skal ikke stå og røre rundt hele tiden, men du skal være klar til hurtigt at hælde mere bouillon over risotto-risene.

Du kan som udgangspunkt blande risotto med hvad som helst. Det passer dog bedst sammen med lette grøntsager, fjerkræ og fisk. Så ligger retten ikke for tungt i maven. På billedet til højre (nedenfor hvis du bruger smartphone) ser du en omgang risotto med kylling og ærter/gulerødder. Normalt bruger jeg ikke gulerødder i risotto, men da jeg skulle bruge de sidste ting i fryseren, inden kæresten og jeg flytter, blev det sådan. Opskriften nedenfor er uden gulerødder – det smager nemlig bedst. Endnu bedre er det faktisk at skifte ærterne ud med svampe. Mums!

Risotto med kylling og ærter (til to personer)

Ingredienser:

450 g kyllingefileter
½ fed hvidløg
1 løg
Risotto-ris (følg anvisningerne på pakken – jeg plejer dog at lave lidt ekstra, så der er rester)
1 spsk raps- eller olivenolie
7 dl grøntsags-bouillon
1 dl hvidvin (du kan udelade den og erstatte den med bouillon, hvis de er nødvendigt)
Peber
Salt
1 stor klat smør
2 håndfulde revet parmesanost
Frosne ærter (5-7 dl skal du nok regne med – jeg tager den altid på slump)
Kogt vand til ærterne.

——————————–

Sådan gør du:

Kog vand, og rør grøntsags-bouillon ud i. Skær kyllingefiletterne i mindre stykker, og krydr med salt og peber – så er de klar til at blive steget, når risottoen næsten er færdig. Hak løg og hvidløg, og put dem i en stor gryde med olie. Når løgene er blanke og lidt bløde, blander du de rå risotto-ris i og lader dem stege med et minuts tid. Hæld derefter hvidvinen over risotto-risene, og rør rundt. Væsken skal være suget helt op, før du begynder at hælde grøntsags-bouillon over – og husk at du skal tage lidt væske ad gangen. Dvs. 1-2 dl. ad gangen. Når risotto-risene har suget al væsken til sig, hælder du mere bouillon over og rører igen lidt rundt i blandingen.

Lynsteg kyllingestykkerne på en pande. Riv parmesanost, hvis ikke du har købt den revet. Kog vand til ærterne – du kan evt. bruge gryden, du har rester af bouillon i og blot fylde ekstra vand i. Risottoen er færdig, når den er al dente. Bland smør og revet parmasanost i risottoen. Bland til sidst ærter og kylling i risottoen. Så er der serveret.

IMG_0658

 

Mad på farten

29. juli 2013

Når du er på farten, har du sjældent overskud eller tid til at bruge mange timer i et køkken, hvis du overhovedet kan komme nær et. Du kan i den periode vælge at købe take-away, spise nemme varme retter eller simpelthen blot spise rugbrødsmadder.

Nemme varme retter

Her er en lille liste over nogle varme retter, som du skal bruge meget få ingredienser til at lave:

  • Pizza (bund, pizzasauce, fyld og revet mozarellaost)
  • Lasagne (lasagneplader, hakket oksekød, tomatsauce, evt. lidt grønt, revet ost/mornaysauce/bechamelsauce)
  • Tortillas (Hakket oksekød, fajita krydderi-mix, hakkede grøntsager og evt. revet cheddarost)
  • Pitabrød (kød efter eget valg, hakkede grøntsager)
  • Spaghetti med kødsovs (spaghetti, hakket oksekød, tomatsauce og evt. revet parmesanost).

Lasagne

 

Frugt og grønt

12. august 2013

Sundhedsstyrelsen anbefaler ‘6 om dagen’ fordelt på 300 gr frugt og 300 gr grøntsager. Det kan nogle gange være svært at nå at få det hele ned samtidig med, at vi også helst skal drikke to liter vand og generelt spise varieret og fiberrigt.

Nogle dage får jeg ikke spist særlig mange grøntsager. Ofte bliver det også til de samme grøntsager igen og igen, og det er ikke særlig spændende. Hvad gør man så? Jo, man finder smutvejene ved at spise frugter, som minder om grøntsager.

Avocado

Avocado har ikke altid været en favorit hos mig, men det er den efterhånden blevet. Jeg lader mig ikke afskrække af, at fedtindholdet er højt, for det er det sunde fedt. Avocado skal bare spises med måde. Det går fx ikke at spise en hel hver dag.

Den er rigtig god til frokost på et par rugbrødsmadder med tomater, lidt salt og peber. Jeg plejer at lægge et tyndt lag Philadelphia smøreost under. Mums, det er godt – og billigere end at købe mad i kantinen.

Avocado er også lækker som spread i en sandwich med kød- eller fiskepålæg. Den holder ikke så længe, så du skal helst bruge den samme dag, som du laver den. Put lidt krydderier efter eget valg og evt. løg i en skål, og mos den bløde avocado sammen med dem. Prøv dig frem med krydderierne. Persille og purløg er fx rigtig lækkert.

avocado

 

Pastaretter

17. september 2013

Jeg prøver næsten altid pastaretter af, når jeg er ude af rejse. Jeg gider ikke selv stå og lave frisk pasta, så jeg nyder det, når andre gør arbejdet for mig.

Jeg har hørt selvudnævnte kosteksperter sige, at man ikke skal spise for meget pasta, kartofler og brød. Da italienerne dog ser ud til at leve fint på vin, pasta og hjemmelavet brød, tænker jeg, at jeg nok ikke tager skade af at spise lækker pasta og drikke skøn rødvin et par gange om ugen.

Cannelloni med havtaske og spinat

På billedet til højre (nedenfor hvis du bruger smartphone) ser du en gang cannelloni med havtaske (monkfish) og spinat. Det ser lækkert ud, og det lød også lækkert – derfor bestilte jeg det. Born 8 var dog ikke supergode til at få den rigtige konsistens og smag frem.

Cannellonien var lidt for blød og uden smag. Fisken smagte heller ikke rigtig af noget. Det eneste, der rigtig smagte af noget, var ostesaucen, men den var bare lidt kedelig i det. Der var intet, der overraskede eller tryllede i munden.

Prisen på måltidet var ok. 11 euro skulle jeg af med. Måltiden var dog som sagt lidt skuffende. Jeg har tidligere fået bedre cannelloni, bl.a. på en restaurant på Placa de Reial i Barcelona. Der var portionen dog meget mindre og prisen højere. Jeg betaler dog gerne lidt ekstra, hvis måltidet så også smager meget bedre.

IMG_0179

 

Salat

30. september 2013

Salater kan være åh så kedelige. Der skal være nogle spændende ingredienser i, før jeg kommer op at ringe over det. Det skal dog også helst være nemt at lave, for jeg gider ikke bruge mange penge og lang tid på noget, som ikke mætter særlig meget.

I ny og næ finder jeg en god opskrift, som jeg gør til min egen. Det er igen lykkedes.

Salat med æbler og valnødder

På billedet til højre (nedenfor hvis du bruger smartphone) ser du en salat, som jeg for nylig serverede for kærestens side af familien. Den var et hit.

Følger du opskriften nedenfor, skal du have en meget stor salatskål, men er I flere til middag, skal den nok blive spist.

Ingredienser:

Ca. 300 g spinatblade (køb blot en stor pose babyspinat)

2 røde æbler

1 dl valnødder

1 tsk citronsaft

½ tsk smør

1 tsk honning

½ tsk valnøddeolie

½ tsk olie (fx olivenolie eller rapsolie)

2 spsk rødvins-balsamico (du kan erstatte det med rødvin)

Salt

Peber

———————————

Sådan gør du:

Skyl bladene. Fjern kernehuset i æblerne, og skær æblerne ud i mindre både. Dryp lidt citronsaft ud over æblerne. Rist valnødderne i en blanding af smør og halvdelen af honningen, dvs. ½ tsk. Husk at vende valnødderne en gang i mellem. Når du begynder at kunne dufte dem, er de færdige. Tag panden fra varmen, og lad valnødderne hvile på panden, mens du laver en dressing.

Dressingen mikser du af valnøddeolie, resten af honningen, anden olie, rødvins-balsamico, salt og peber. Rør bare alt sammen.

Bland først blade, æbler og valnødder sammen i en stor skål. Hæld derefter dressingen over lidt efter lidt. Du bestemmer selv, om du vil bruge al dressingen. Ikke alle er glade for meget dressing, så du kan evt. putte en smule af den på salaten og stille resten ind på bordet. På den måde kan folk selv tage ekstra, hvis de ønsker det.

IMG_0766

 

Usunde sager

27. oktober 2013

Jeg kan nogle gange lade mig styre lidt af følelserne og spise usundt, når jeg har travlt. Jeg kan dog også sagtens spise usundt uden at være travl.

For nylig havde Netto tilbud på mit yndlings-slik. Læs om det nedenfor.

Toffypops

Skal jeg synde, vil jeg gøre det ordentligt. Toffypops er ubetinget det skønneste usunde slags slik, jeg kan få fingrene i. Faktisk er en Toffypop mere en slags kage end slik, men usund det er den i hvert fald.

Toffypops indeholder 8 små kiks, hvor hver kiks har en top af karamel og chokolade. De er allerbedst, når de har været i køleskabet og er blevet lidt kolde.

Når de kommer på tilbud, køber jeg altid en masse pakker. De sidste par år er prisen steget fra 5 kroner til 8 kroner for en pakke, men det er stadig rigtig billigt. De holder dog ikke så længe hjemme hos mig. Min kæreste kan nemlig også godt lide dem.

Du kan sagtens få dem i andre butikker end Netto, fx Føtex eller Bilka. Det er dog oftest iNetto de kommer på tilbud til 8 kroner, så hold øjnene åbne. De smager fantastisk:-)

toffypops

 

Mortens aften

10. november 2013

Mortens aften falder den 10. november. Det er tilfældigvis også min kærestes fødselsdag. Det passer perfekt, for vi elsker begge and, og and spiser man på Mortens aften. Kæresten plejer at stå for kød og sauce, mens jeg ordner tilbehør. Denne gang ordnede han dog det hele selv.

Andebryst med hasselbagte kartofler og tilbehør

Jeg købte vores andebryster på tilbud for 18 kroner stykket i Netto. Det var dybfrost-varer, men det er ok. Det smager faktisk helt i orden.

Kæresten gik så ellers i sving med madlavningen, mens jeg hældte et glas lækker italiensk rødvin op til os.

Resultatet af hans arbejde kan du se på billedet til venstre. Han er sgu dygtig, min kæreste. Både handy og skarp til det med kød og sauce. Andesaucen er to die for. Den er dog også en kaloriebombe, så den får vi ikke så tit.

IMG_0823

 

Weekend med hus- og havearbejde

12. oktober 2014

Denne weekend har været skøn. Vi har både formået at slappe af og nå en masse.

Lørdag omplantede jeg bl.a. kruspersille og klippede stiklinger fra jordbærplanterne, der stadig vokser godt. Basilikumplanterne, som står indenfor, vokser også lystigt, så jeg lavede igen pesto. Der ligger nu et lille lager i fryseren. Pestoen deler plads med mine hjemmebagte boller. Jeg er i øvrigt for nylig begyndt at lave egne pizzabunde. Når jeg alligevel har fingrene i bolledejen, kan jeg lige så godt lave lidt ekstra dej. Pizzadejen er mindre grov end bolledejen, men stadig sundere end den, man køber i butikkerne. Læs mere om pizzabundene længere nede.

I morges bagte jeg fuldkornspandekager. Jeg fandt for nylig en lækker opskrift på iforms hjemmeside, som jeg prøvede af en eftermiddag. De smager rigtig godt. Jeg spiser ellers sjældent pandekager til morgen, men siden jeg først spiste noget klokken 10, er det vel nærmest tidlig frokost;-) Senere på dagen gjorde vi rent, og jeg vaskede vinduer. Jeg gør det alt for sjældent, må jeg indrømme. Jeg vil hellere bruge tiden på andre, mere spændende ting, som fx at se formel 1 på tv med kæresten eller se Netflix.

Fuldkornspandekager

Pizzabunde

Jeg laver dejen uden at følge en opskrift, for der skal ikke så meget i. Vand, gær, lidt salt, havregryn, hvedemel og fuldkorns durummel/hvid hvedemel. Dejen får altid lov at hæve nogle timer, før jeg former bundene. Derefter kommer de i en 200 grader forvarmet ovn og bager i ca. ti min. Når de er kølet af, skal de i fryseren.

Det er så skønt at kunne tage færdige pizzabunde ud af fryseren, hvis jeg eller kæresten ikke gider lave aftensmad. Bundene bliver sprødere, end hvis de ikke er forbagt, og vi sparer penge på takeaway.

Pizzabunde

 

Mad til flere dage

14. oktober 2014

I sidste uge var der tilbud på hamburgerryg i Netto. Da det var lang tid siden, jeg havde fået hamburgerryg, købte jeg den med planer om at få den til at række i adskillige dage. Det kan man virkelig spare penge på, og man slipper et par dage for at stå længe over kødgryderne i køkkenet.

Søndag fik vi varm hamburgerryg med kogte kartofler og gulerødder. Mandag morgen lavede jeg tern af et par skiver og smed dem sammen med æg i min frokostsalat. Mandag aften varmede vi et par skiver i mikroovnen sammen med rester af kartofler og gulerødder. I dag har jeg så tænkt mig at lave nogle luksus rugbrødsmadder til frokost med hamburgerryg og italiensk salat. Der vil dog stadig være nogle skiver hamburgerryg tilbage i køleskabet bagefter. I fryseren har jeg også lagt nogle skiver. Dem kan vi tage op, når vi ikke gider bruge for lang tid på aftensmad. Måske vi skal bruge nogle af skiverne til biksemad.

Som du kan høre, er det jo helt utroligt, hvor langt man kan få et stykke hamburgerryg til 55 kroner til at række. Det samme kan man gøre med andet kød, fx roastbeef. Vær ikke bange for at købe store stykker kød. Husk blot først at tænke over, hvad du skal bruge det til. Planlæg ugen med en madplan. Så er det nemmere at få brugt det købte kød.

Hamburgerryg

 

Risengrød på en smuk efterårsdag

18. oktober 2014

I dag har det indtil videre været en smuk, let overskyet efterårsdag. I køleskabet havde jeg en uåbnet sødmælk, som var gået lidt over dato. Den skulle i sidste weekend være brugt til hjemmelavet varm chokolade, men jeg kunne ikke tage mig sammen til at lave det.  Heldigvis var den ikke blevet dårlig her fem dage efter ‘mindst holdbar til’. Derfor gik jeg i gang med at lave risengrød. Det kan jeg næsten altid spise. Normalt bruger jeg letmælk, men det smager nu bedst med sødmælk.

Der findes mange opskrifter på risengrød. Min erfaring siger mig, at jeg blot skal følge opskriften på posen med grødrisene, koge grøden på en mellemhøj temperatur samt huske at røre ca. hvert 7. minut. Så brænder grøden ikke på.

Mums, det smagte godt.

Risengrød

 

Chili con carne

23. oktober 2014

Først i år er vi begyndt at lave chili con carne hjemme hos os. Vi har dog nu endelig fået øjnene op for retten, som smager så sindssygt godt. Én omgang chili con carne rækker nemlig til to gange aftensmad, og det er jo nemt og enkelt. Vi laver den ikke alt for stærk, for så kan jeg ikke spise den. Jeg er nemlig ikke så god til stærk mad. Det er altid min kæreste, som laver retten. Det klarer han bedst.

Det skal du bruge:

2-3 chili’er
En dåse red kidney beans (kan evt. erstattes med en dåse chilibønner)
Et stort glas pastasauce (kan evt. erstattes med en dåse flåede tomater)
Et stort løg
3-4 fed hvidløg
2 peberfrugter
Spidskommen (dosér efter smag og behag)
Salt
Peber
500 gram hakket oksekød
Ris
Creme fraiche

Sådan gør du:

Sæt ris over med det samme. Lav dobbelt portion, så du har til resterne dagen efter. Svits løg og hvidløg i en stor gryde. Tilføj peberfrugter. Kom derefter kød i. Når kødet er brunet, putter du pastasauce og bønner i. Til sidst krydrer du retten med salt, peber og spidskommen. Server med en klat creme fraiche til (og ris selvfølgelig). Mums, siger jeg bare.

Chili con carne

 

Banankage

11. november 2014

I går var det min kærestes fødselsdag, og da det samtidig var Mortens Aften, skulle vi selvfølgelig have and. Det stod han for at lave, da jeg havde sent fri. Til dessert spiste vi banankage med is. Banankagen havde jeg lavet i weekenden. Den kunne nemt holde sig nogle dage godt pakket ind, for den var en smule snasket. Altså på den gode måde:-)

Jeg fandt opskriften på kagen på internettet og ændrede lidt i den, så den passede til de ingredienser, jeg havde (se den oprindelige opskrift her). Jeg kan virkelig anbefale den. Den smager rigtig godt både med tilbehør og uden. Den er desuden meget nem at lave.

Ingredienser:

3 æg
2 tsk vanillesukker
2 del sukker
2 dl hvedemel
1 tsk bagepulver
100 gram smør
2 bananer i mellemstørrelse (eller 3 små)
100 gram chokolade (jeg brugte både mørk og lys med knas)

Sådan gør du:

Start med at tænde for ovnen og sætte den på 175 grader. Pisk æg, sukker og vanillesukker luftigt i en skål. I en anden skål blander du hvedemel og bagepulver sammen. Gør smørret blødt, fx ved at varme det lidt i en skål i mikroovnen. Hæld skiftevis melblandingen og smørret i sukkerblandingen, mens du rører. Mos bananerne, og rør dem i dejen. Hak chokoladen groft, og rør den i dejen.

Dejen skal nu i en bageform. Jeg brugte selv en rugbrødsform, da den passer godt til mængden af dej. Du vælger selv, om du vil smøre formen eller bruge bagepapir. Bag nu kagen i ca. 55 min. Når dejen ikke længere klæber til en kødnål, er kagen færdig. Det kan derfor være en god idé at tjekke efter ca. 45-50 min, hvordan det står til med kagen i ovnen.

Banankage

 

Året går på hæld

31. december 2014

Sidste dag i 2014. Det er vi nået til. Frank og jeg skal nyde aftenen med lækker mad, vin og champagne hos nogle venner. Det bliver helt sikkert en skøn aften. Vi skal bare slappe af og nyde det gode selskab. Det er første gang, at vi skal se vores venners nye hus, og det glæder jeg mig også til.

Hjemmelavet kransekage

Det er nemt at lave kransekage selv, og det tager næsten ingen tid. Sidste år  lavede jeg kransekage for første gang, og resultatet blev rigtig godt. I år har jeg igen været i gang. Jeg bruger en opskrift fra Odense Marcipan, som rækker til kransekage til 8-9 personer.

Det skal du bruge:

300 gram bagemarcipan (du kan sagtens bruge almindelig marcipan)
150 gram sukker
2 æggehvider fra æg i str. M
Evt. flormelis til glasur.

Det skal du gøre:

Tænd for ovnen på 220 grader. Pisk æggehvider og sukker godt sammen. Ælt den færdige sukkermasse ind i marcipanen, til du har en lind blanding. Kom blandingen i en sprøjtepose, og sprøjt ud i stænger på et bageark eller et stykke bagepapir. Normalt bruger man en trekanttyl til sprøjteposen, men du vælger selv. Jeg brugte en anden tylform, da jeg ikke have en trekanttyl. Bag stængerne i ca. 10 minutter på næstnederste rille, til de er gyldne. Lad de færdige stænger køle helt af, før du evt. lægger glasur på. Du kan sagtens fryse stængerne ned. Det bliver de faktisk bedre af. Husk dog, at du så skal vente med glasuren til efter, de er tøet op. Det gør de på en halv til en hel time.

Kransekage1 Kransekage2 Kransekage

 

Brunch og bryllupskage

15. februar 2015

I går var det Valentinsdag. Frank og jeg plejer ikke at fejre det, men da vi under alle omstændigheder alligevel skulle ind til København for at hente smagsprøver på bryllupskage, blev vi enige om at starte dagen med brunch hos Canteen på Østerbro. De laver god økologisk brunch, og vi var fint tilfredse, selvom de glemte vores ordre, og vi kom til at sidde og vente pænt lang tid, før vi fik både mad og drikkevarer. Til gengæld kan jeg klart anbefale deres vinterdrik, som er varmt vand med ingefær, mynte og stykker af lime. Den kradser dejligt i halsen:-)

Efter vi havde spist brunch, tog vi ind til Sweet Valentine i Torvehallerne, hvor vi skulle hente vores smagsprøver på bryllupskage. I anledning af netop Valentinsdag havde de sat en masse bryllupskager op i midtergangen. Kagerne var utroligt flotte. Vi nøjedes med vores smagsprøver til 99 kroner, som vi tog med hjem.

Sent om eftermiddagen satte vi smagsprøverne op på en tallerken, så vi kunne smage samtidig og give karakterer. Vi fandt ikke den perfekte kage til os. For mange af dem var lidt som lagkage. Nu ved vi dog lidt mere om, hvad vi går efter, og hvad vi ikke vil have. Vi kommer i hvert fald til at gå udenom lakrids, chokoladebunde, chokolademousse og hindbærmousse.

Vi leder videre!

Bryllupskager   Smagsprøver-Sweet Valentine

 

Bryllupskage-smagning hos Lagkagehuset

23. februar 2013

I går var Frank og jeg hos Lagkagehuset på Christianshavn og smage på forskellige mousser og bunde til bryllupskage. Der er stor kvalitetsforskel i smagen i forhold til Sweet Valentine. Lagkagehusets mousser er meget bedre. Kagen koster til gengæld også en sjat mere (89-99 kroner pr kuvert). Derfor vil vi kontakte endnu et konditori, inden vi bestemmer os.

Hvis vi vælger Lagkagehuset, ved vi dog allerede nu, at det bliver en kage med lyse bunde + Christianshavnertærtebund (med nødder i), passionsfrugtmousse, hvid chokolademousse og frisk frugt (blåbær, jordbær mm). Det lyder da også meget godt, gør det ikke?

Bryllupskage - Lagkagehuset

 

Rabarbertærte

25. maj 2015

I går delte en kollega et link til en opskrift på en rabarbertærte. Den har jeg prøvet i dag, og den var simpelthen så lækker (og ret usund). Opskriften har min kollega fra Lone Landmands blog. Den skal du simpelthen prøve.

Fyld

400 g rabarberstilke (bedst med ret tynde)
1 dl rørsukker
1 tsk kanel
1 spsk mel
2½ dl fløde

Dej

2½ dl mel
5 spsk rørsukker
½ tsk bagepulver
100 g smeltet smør

Sådan gør du

Tænd ovnen, og sæt temperaturen på 180 grader (ikke varmluft). Find en tærteform på ca. 25 cm i diameter frem.

Start med at lave fyldet ved at skære rabarberne i tynde skiver. Afmål derefter sukker, mel og kanel i en skål. Vend rabarberstykkerne i sukkerblandingen, og lad dem stå.

Lav nu dejen ved at blande mel, sukker og bagepulver i en anden skål. Hæld det smeltede smør i melblandingen, og rør det hele sammen til en dej. Pres dejen ud i tærteformen.

Hæld nu rabarberstykkerne over dejen, og fordel dem. Hæld fløden over, og sæt tærten i ovnen. Den skal have ca. 40 minutter. Den er færdig, når den er gylden på toppen.

Rabarbertærte