Havearbejde

På billedet til højre (nedenfor hvis du bruger smartphone) kan du se mig ude i kærestens og min nye have. Haven var ikke blevet passet særlig godt af de tidligere ejere, så vi måtte i gang. Eller rettere, jeg måtte i gang. Jeg startede med lange bukser og t-shirt på, men med fuld sol og små 20 grader, blev det hurtigt varmt. Jeg måtte derfor skifte til shorts og top. Derefter var det dog på med høretelefonerne, op for musikken og i gang.

Havearbejde er faktisk ret hårdt. Det er dog også ret fedt, for du kan se, at der sker noget, når du arbejder. Græsset bliver kortere og kortere, og tingene kan hurtigt komme til at se anderledes ud. Havearbejde var som barn ikke min yndlings-beskæftigelse. Ikke fordi jeg gik og klippede græs. Jeg skulle hjælpe lidt i køkkenhaven, men det, synes jeg til tider, var mere end rigeligt. I dag har jeg ikke en køkkenhave. Jeg skal dog til foråret lave højbede. Så får vi se, om jeg kan få noget til at gro. Indtil videre vil jeg fortsætte med at klippe det, der gror – nemlig græsset:-)

foto - rie i haven

 

En rotte i garagen er bedre end…

10. oktober 2013

Det sidste stykke tid har budt på mange oplevelser, både gode og dårlige. Vi har fx fundet ud af, at der hopper små egern rundt i vores træer i haven. Det er rigtig hyggeligt og landligt – og vi bor endda i byen. Vi har desuden haft besøg af en rotte.

Rotten syntes rigtig godt om vores garage, så der skulle den åbenbart opholde sig. Rottefængeren kom hurtigt forbi med en fælde, som skulle slå rotten ihjel med det samme. Uheldig som jeg ofte er, kom rotten lidt skævt ind på fælden, og den døde derfor ikke med det samme. Da jeg kom hjem fra arbejde, kunne jeg bag den lukkede garageport høre den larme helt vildt. Jeg turde simpelthen ikke åbne af frygt for, at den ville komme springende ud med fælden halvt rundt om kroppen. Da min kæreste kom hjem, reddede han dagen ved at knække rottens nakke med en skovl. Min skønne kæreste blev i det øjeblik dagens helt.

 

Storm i Danmark

10. november 2013

Da der for nylig var storm i Danmark, væltede den ene side af hegnet i haven. Der skete heldigvis ikke mere end det. Da vi flere timer efter arbejdstid endelig kom hjem (med taxa), kiggede vi ellers bekymret op på vores kæmpe træ i haven. Heldigvis væltede det ikke. Men det gjorde hegnet som sagt. Bag hegnet kom en massakre af jord, grene, sten og meget andet frem. Vi vidste, at der lå noget, men ikke så meget. Den tidligere ejer havde brugt området bag hegnet som en mindre losseplads. Vores nabo, der har udkig mod området, var derfor meget glad for at høre, at vi har tænkt os at fjerne det. Han havde endda i sin tid sat sit eget hegn op, blot så han kunne slippe for at se på alt det møg. Det havde jeg godt nok også gjort, hvis jeg var ham.

Nu står vi så med en stor arbejdsopgave foran os. Det er ikke just sæson til at ordne have med al den regn og kulde, men vi er gået i gang. Vi når lidt af det, men resten må vi tage, når det bliver forår. Desværre har vi hverken bil eller trailer, så vi må aflevere, hvad vi har, når kommunen henter haveaffald. Puha, det var ikke lige det, vi havde tænkt os at bruge tid på nu.

 

Lys i mørket

10. november 2013

Masser af lyskæder og bloklys er efterhånden blevet tændt i de små danske hjem. Det er efterhånden blevet mørkt ret tidligt, og lidt lys i vinduerne er altså hyggeligt.

Jeg har for nylig købt mine første lyskæder; ja, man er vel blevet husejer;-) Den første er nu også kommet op.

Sirius – Time-line 80 L

Jeg har købt to lyskæder fra samme mærke, nemlig Sirius. Jeg har selv på et tidspunkt arbejdet et sted, hvor vi solgte Sirius, så jeg har god erfaring med dette mærke.

Lyskæderne hedder Time-line og er med henholdvis 40 og 80 led-lys. Man kan bruge dem både indendørs og udendørs. Jeg har valgt at sætte den med 80 lys op udenfor, hvor vi endnu ikke har sat andre lamper op (se billedet til venstre). Kæderne er med batterier, dvs. jeg slipper for at have en forlængerledning liggende udenfor. Det er ret fedt, synes jeg.

Lyskæderne var forholdsvis billige. Kun 60 kroner for kæden med 40 lys og 80 kroner for kæden med 80 lys (købt i Silvan).

Kæden lyser i seks timer og er derefter slukket i 18 timer. Totalt smart, hvis det virker. Det håber jeg, det gør. Jeg finder ud af det, lige inden jeg skal i seng. Den skal nemlig slukke mellem 22.40 og 23.

IMG_0822

 

Ny plæneklipper til mig

29. august 2014

Den gamle Park benzin plæneklipper (øverste billede), som de tidligere ejere af huset lod stå tilbage, sov for nylig knapt så stille ind. Den havde hostet en del i noget tid, og kæresten havde endda brugt tid på at rense den og skifte diverse mindre dele ud. Lige lidt hjalp det. Det blev derfor tid til at købe en ny.

Valget faldt på den batteridrevne Bosch Rotak 43 Li (nederste billede) Den har nemlig fået gode anmeldelser af almindelige brugere, og Tænk anbefaler den også. Via pricerunner.dk fandt vi den til en ok pris – 3500 kroner – hos 10-4.dk.

To hverdage efter jeg bestilte den, modtog vi den. Kæresten tog den straks ud på en tur i den efterhånden langhårede have. Vi var begge meget tilfredse med resultatet, og kæresten sagde, at den var nem at køre rundt med og betjene. Der fulgte to batterier med plæneklipperen. Du skal dog kun bruge et ad gangen. Batterierne var ikke fuldt opladet, da vi modtog plæneklipperen, men de bliver dog hurtigt opladet og holder fint til vores have, som er under 400 m2 stor.

Jeg ville gerne selv slå græs, som jeg plejer, men pga. min ny-opererede fod, som jeg fortæller mere om på et senere tidspunkt, var det ikke en mulighed. Jeg glæder mig dog til, at jeg igen kan gå normalt, dvs. uden hælsko og krykker. Så kan plænen bare vente sig!

IMG_0317

 

Sensommersol til basilikum og kruspersille

10. september 2014

Selvom det er blevet koldere de sidste par uger, er der stadig lune dage med sol ind i mellem. Det er mine planter glade for. Siden marts har jeg jævnligt sået basilikum, så jeg har kunnet holde mig selvforsynende på det punkt. Det er lykkedes ret godt, og jeg har spist masser af hjemmelavet pesto. Min basilikum hedder salatbasilikum, og bladene kan blive større end din håndflade.

Lige nu har jeg årets sidste nye planter i vindueskarmen. De vokser meget hurtigt, så jeg skal snart potte om. Jeg har her i sidste omgang også sået mere kruspersille. Det skal ud i haven. Det skal basilikummen ikke. Det er det for koldt til nu. Desuden bryder min basilikum sig slet ikke om at være udenfor. Heller ikke selvom vi havde helt fantastisk vejr denne sommer.

Da det var allervarmest, fik mine basilikum-planter bladlus. Nok fordi de både havde det varmt, og vinduet konstant stod åbent, så de kunne få luft – og lusene kunne komme ind. Jeg fandt på havenyt.dk et godt trick med at bade toppen af planten i varmt vand lige under 43 grader. Det kan de nemlig tåle. De må max få 15 min. Det vil jeg prøve næste år, hvis basilikummen igen får bladlus. I år nåede jeg at smide planterne ud, inden jeg fandt det gode råd.

basilikum igen

 

Svampe i haven

28. september 2014

Der har i en del tid nu været svampe i haven. De myldrer frem, så snart der er lidt lummert og fugtigt efter regn. Jeg har ikke forstand på svampe. Jeg har prøvet at finde ud, hvilken slags svampe det er, men det er endnu ikke lykkedes helt. Jeg tror, det er en form for champignon, men jeg er ikke 100 procent sikker, og derfor vil jeg ikke spise nogen af dem.

De første svampe, vi havde i haven, er dem, du ser på billedet til højre (nedenfor hvis du bruger smartphone). De lugtede som champignoner, men alligevel smed jeg dem ud. Man skal nemlig aldrig spise noget, man ikke ved, hvad er. Det næste hold svampe i haven lignede meget den hvide svamp på billedet. De lugtede dog ikke helt, som champignoner plejer. De lugtede lidt blæk-agtigt, som jeg kan læse mig til, at den lettere giftige karbol champignon lugter. I følge diverse internetsider om svampe får karbol champignoner en æggegul farve på stok-foden og hat-kanten, hvis du rører dem. Mine svampe fik en lettere gul farve – ikke rigtig æggegul. Svampene røg dog ud. Jeg skulle ikke risikere noget.

Jeg tror, jeg skal have mig en svampebog, så jeg kan finde de svampe, jeg rent faktisk kan spise.

IMG_0312

 

Grønt til haven

2. oktober 2014

Jeg har lige fået leveret planter fra Lundhede.com. Jeg har købt hos dem før, og da jeg var fint tilfreds med første levering, tænkte jeg, at jeg ville prøve lykken igen. Denne gang fik jeg endda 30 procent i rabat, så længe jeg bestilte senest 26. september. Det er da værd at tage med. Også selvom fragten kostede mere end første gang, men sådan er det. Jo mere det købte vejer, jo mere koster fragten. Jeg kan klart anbefale Lundhede.com. Jeg har kun haft gode oplevelser med dem. Der er hurtig levering, god kundeservice, fine priser og et stort udvalg af planter og tilbehør til haven.

Jeg har købt trioæbletræ, dværgæbletræ, hindbær og hyld. Jeg købte dem i potter, da jeg vidste, at der var stor chance for, at jeg ikke kunne plante dem straks efter levering. I weekenden skal jeg dog plante dem. Det bliver en rigtig dejlig weekend med masser af havearbejde og solskin. Kæresten skal også med ud i haven. Han skal nemlig sætte vores nye regnvandstønde op.

Planter - æbletræer, hyld og hindbær

 

Store plante-weekend

5. oktober 2014

Der har virkelig været gang i have-arbejdet i denne weekend i min og kærestens have. Vi har virkelig nået meget. Det er super fedt, og det ser så flot ud. Jeg kan dog også mærke det i kroppen. Jeg har ondt over det hele. Rent faktisk er det mest ryggen og armene og ikke den opererede fod, som gør ondt. Det lover jo godt for foden.

I går satte kæresten, Frank, regnvandstønde op ved garagen, så vi kan udnytte regnvandet til at vande planter med. Først havde vi egentlig bestemt os for, at tønden skulle stå i den anden ende af garagen. Frank havde derfor været hurtigt til at ændre hældningen på tagrenden. Vi ombestemte os dog, da vi gerne vil have en vandtyv og et filter på ved nedløbsrøret, så vandet bliver rent nok til at hælde over grøntsager og bærbuske. Frank måtte derfor ændre hældningen på tagrenden igen. Det endelige resultat er til gengæld også blevet godt.

Regnvandstønde

Mens Frank baksede med tagrende og regnvandstønde, gik jeg i gang med at kultivere i det store bed i skyggen. Jeg havde bestemt mig for, at jeg i den ene sektion af bedet skulle plante hyld (Black Lace) og ramsløg. De tidligere ejere havde dog proppet ukrudtsdug under jorden, så jeg brugte en del tid på at få den væk først. I jorden fandt jeg også en hasselnød, som var begyndt at spire. Den blev plantet ved siden af min nye hyld. Resten af dagen gik med at hugge døde trærødder væk med økse, fjerne døde planter og mindre træer, plante timian og rosmarin ud og flytte nogle blomster fra baghaven ud til området ved hoveddøren.

Hyld

I dag startede vi med at plante trioæbletræet ud. Det har sorterne Ildrød Pigeon, Rød Ananas og Discovery. Da jeg voksede op i Nyker på Bornholm, havde vi et æbletræ med Rød Ananas i haven. De æbler smagte rigtig godt. Derfor ville jeg have dem i min egen have. Da vi ikke har så meget plads til træer, valgte jeg et træ med flere sorter, så træet kan bestøve sig selv. Æbletræer med flere sorter på én stamme kaldes familieæbletræer. Du kan få dem med to (duo) eller tre (trio) sorter.

Trioæbletræ

Efter at trioæbletræet var plantet, plantede vi de to blåbærbuske, vi har, ud. Det er sorterne Northland og Blue Crop. De har siden foråret stået i krukker på terrassen, men nu skulle de have mere plads. Sammen med dem plantede vi den nyindkøbte hindbærbusk af sorten Algonquin. Jorden, som buskene står i, er ret tør, fandt jeg ud af. Naboens hasselnøddetræer skærmer nemlig en del for regnen. Jeg skal derfor huske at vande regelmæssigt.

Bærbuske

Til sidst plantede jeg dværgæbletræet i en kæmpe krukke. Træet er af sorten James Grieve. Jeg har placeret krukken i det mest solrige hjørne på terrassen, hvor også min solbærbusk står. Der blæser det ikke så meget. Både dværgæbletræet og solbærbusken drikker meget vand, så det gør det lidt nemmere for mig at huske at vande dem begge, når de står tæt på hinanden.

Dværgæbletræ

Med alle de ting vi har fået ordnet, ser haven bedre ud end nogensinde før. Der er dog stadig masser af ting, vi skal lave derude. Men vi behøver jo ikke ordne alt på én weekend.

Inden vinter vil jeg gerne have fjernet noget af det jord-affald mv., som de tidligere ejere af vores hus har smidt bag udhuset bagerst i haven. Med det væk har jeg lidt mere plads. Måske der kan stå en lille kompostbeholder dernede. Det finder jeg ud af, når jord-affaldet er væk. Til foråret skal vi bl.a. lægge nye brædder på terrassen. De gamle er nemlig ret rådne, og terrassen er i øvrigt ikke i vater. Det er sgu lidt irriterende, at tingene ruller, når man lægger dem ned på brædderne;-)

 

Regn med regn på

25. oktober 2014

Det har regnet rigtig meget på det sidste. Faktisk næsten hver dag, så regntønden konstant er fyldt op. Det er efterhånden også mørkt ret tidligt. På trods af det er der stadig ting, der gror ude i haven. Salat, pastinak og persillerod er fint tilfredse med lidt lavere temperaturer og regn. Det er mine skovjordbærplanter også. Jeg plantede dem i foråret, og de er stadig her i oktober fint grønne med små røde bær på. Bærrene smager ikke af så meget, men det gør ikke noget. De pynter stadig i haven. Forhåbentlig får jeg dog næste år også almindelige jordbær oppe i højbedet. Dem var der ikke mange af i år. Planterne er dog også første års planter, så jeg håber på en stor høst i juni og juli 2015.

Her til morgen regner det sørme igen. Jeg starter dog dagen med at sidde under dynen og se Caroline Wozniacki mod Serena Williams i sæson-semifinalen. Det passer mig derfor fint med regn lige netop denne lørdag morgen.

Skovjordbær

 

Festtelt til haven

12. januar 2015

Da vi skal holde selve bryllupsfesten i haven, har vi købt et festtelt, som vi kan genbruge ved andre lejligheder. I dag fik vi det leveret. Vi må dog vente lidt med at prøve at sætte det op, for der er vildt mudret i haven, og det regner stadig. I weekenden skal vi tjekke indholdet af pakkerne med teltmaterialer. Der skulle jo nødig mangle noget. Der skal også et gulv på, så vi kan danse rundt i teltet. Vi ved endnu ikke, om vi køber eller lejer gulvet. Jeg hælder mest til at leje det, for det er hundedyrt at købe plastikgulv til festtelte. Hvad det ender med, skal du nok få at vide. Jeg skal selvfølgelig også nok fortælle alt om teltet på et senere tidspunkt. Det kan jo være, at du selv får mod på at købe sådan et til din fest.

 

Kartoffel-tid

1. marts 2015

Nu er det forår. Det siger kalenderen i hvert fald. For en uge siden valgte jeg derfor at sætte mine tidlige læggekartofler til forspiring. Jeg har købt både tidlige og mellemtidlige sorter, men de mellemtidlige venter jeg lige nogle uger med. Den tidlige sort hedder Hamlet, og den mellemtidlige hedder Exquisa. Sidste år havde jeg også Hamlet, men dengang havde jeg ikke styr på forskellene mellem de mange sorter – eller forspiring af kartofler for den sags skyld. Jeg havde ikke lige læst op på det med at lægge kartofler, så jeg havde ikke forspiret dem, inden jeg lagde dem i mine kartoffelpotter. Jeg kunne ikke forstå, hvorfor det tog så lang tid, før der skete noget. Det forstår jeg så nu. Jeg har lært lektien, så i år bliver kartoflerne forspiret. I en uge har Hamlet-kartoflerne ligget i æggebakker i vindueskarmen i stuen for at få et lille varmechok, og her til morgen har jeg så rykket dem ud i vores lidt køligere bryggers/badeværelse. Der skal de stå ca. fire uger, før de kommer i kartoffelpotterne.

I sidste uge begyndte jeg i øvrigt at forkultivere chilifrø af sorten De Cayenne, peberfrugt af sorten California Wonder samt lidt kruspersille. Diverse andre frø kommer først til forkultivering om ca. 14 dage – tre uger. De skal jo ikke være klar, før vejret er til det.  Ih, hvor jeg glæder mig til at se planterne spire. Jeg kan næsten ikke vente.

Forspiringafkartofler

 

Havesæsonen er startet

9. marts 2015

Her i weekenden har det været skønt vejr. De små planter af chili og peberfrugt har også nydt det inde i vindueskarmen. De er her efter ca. 14 dage kommet op af jorden, og de er rigtig fine. De stod de første dage i et meget varmt vindue, men jeg har nu rykket dem over i et lidt mere beskyttet vindue, så jorden ikke så hurtigt tørrer ud. Nu er det også snart tid til at forkultivere andre planter. Måske går jeg i gang med det i dag – jeg har jo fri 🙂

Chili-forkultivering

Jeg var også ude i haven både lørdag og søndag. De tidligere ejere af huset var lidt af nogle miljøsvin. I stedet for at aflevere diverse ting til storskrald eller på genbrugsstationen så smed de det bare om bag hegnet. Sidste forår fjernede det værste, men bag skuret var der stadig masser at sortere og rydde op. Jeg ordnede den ene side her i weekenden. Masser af ødelagte potter og vinduesglas lå blandet sammen med jord og andet affald. Jeg mangler stadig at sortere de større stykker glas fra, og så skal de og jorden afleveres på genbrugsstationen. Hvis ellers de vil tage imod jord med en smule glas i. Det må jeg vist lige finde ud af først.

Jeg skal også til at finde ud af, hvad vi skal bruge pladsen ved skuret til. Der er skygge hele dagen, og pladsen er meget trang, så planter er nok udelukket. Måske skal vi have en kompostbeholder. Det vil jeg i hvert fald overveje.

Havearbejde-skur

 

De vokser, de små

20. marts 2015

Jeg har været hjemme pga. sygdom dele af onsdag og i går torsdag. I går var jeg dog et smut ude i haven for at få lidt frisk luft og se til diverse buske og planter. Det er virkelig tydeligt, at det er ved at være forår. Der er fine små rabarberknopper, der kigger op af jorden, og buskene har fået yndige blomsterknopper. Jeg glæder mig så meget til, at de begynder at springe ud. I år skal jeg blot huske at vande lidt mere stabilt fra starten af. Sidste år blev det en meget varm sommer. Desværre overså jeg lidt solbærplanten, som står i potte, så den nåede at tørre ud. Derfor var der ingen solbær til mig. Jeg rykkede den over i en større potte og fik liv i den igen, så i år skal jeg være klar fra start med vandkanden 🙂

Blomsterknopperpaasolbaer

Selv indenfor er der også liv i planterne. Jeg er jo i gang med at forkultivere, og det går rigtig godt indtil videre. Så godt, at jeg allerede har skullet potte nogle chili- og peberfrugtplanter om, så de fik mere plads. Tomatplanterne er også vokset godt, så der går heller ikke lang tid til, at jeg skal potte dem om. De bliver dagligt vendt, så de ikke strækker sig for meget den ene vej. De får desuden nogle dråber vand hver dag. Hvis resultatet skal blive godt, må jeg være opmærksom på dem hver eneste dag. Det er jeg dog også. Det er så hyggeligt og også spændende at følge med i, hvordan de kan ændre størrelse fra morgen til aften. Jeg synes bare, at det er helt fantastisk. Jeg er helt betaget af, at små frø kan blive til store planter med fx tomater på.

Tomatplanter-smaa

 

Det lille gartneri

25. marts 2015

Da min kæreste så, hvor mange planter vi nu har stående i vindueskarmen i stuen, grinede han og sagde ‘det ligner jo et helt gartneri’. Jeg svarede kækt tilbage ‘så bare vent og se om nogle måneder’. De vokser og vokser de små tomat-, chili- og peberfrugtplanter, så jeg blev jo nødt til at potte dem om. De helt små, der kun lige er begyndt at få nye blade (udover kimbladene), står dog stadig i minidrivhuset i mindre rum. Der kan de godt klare sig i nogle uger endnu.

Sidste år havde vi kun en slags tomater og hverken peberfrugt eller chili. I år har vi peberfrugt af sorten California Wonder og chili af sorten De Cayenne. Vi har desuden tomater af følgende sorter: San Marzano 2 (økologisk), Supersweet 100 F1 (cherrytomat), Harzfeuer, Heartbreaker (busktomat) og Original Brandywine (økologisk busktomat). Jeg glæder mig meget til at se, om det igen bliver et godt tomatår for os. Vi har desværre ikke drivhus, så alt kommer på friland. Derfor betyder vejret ekstra meget.

Ompottedetomatermarts

 

Rabarber i vækst

30. marts 2015

Tidligere har jeg i DR-programmet ‘Bonderøven’ set, at man kan drive rabarber i vækst ved at sætte en potte over de små rabarber-knopper. I år skulle det prøves, så i lidt over en uge har der nu stået en potte over nogle af knopperne. Det virker sgu 🙂 Det er tydeligt at se, at rabarberne vokser hurtigere, når de har det lidt ekstra varmt.

Rabarberne står i øjeblikket i lidt af en risiko zone. Frank er nemlig ved at lægge nye terrassebrædder, og det er lige op ad mine rabarber. Han har flere gange fået at vide, at han skal passe på, og at han altså ikke må træde på dem. Jeg tror efterhånden, at han har fattet det 🙂

Driverabarber

 

Påskeferie med masser af havearbejde

5. april 2015

Det har indtil videre været en fantastisk påskeferie. Vi har bl.a. været sammen med venner, jeg har fundet min brudekjole, og vi har slappet lidt af. Vi har dog brugt det meste af ferien ude i haven.

Frank har lavet ny træterrasse. Han har selv ordnet det hele, og det har taget det meste af påsken. Jeg er virkelig stolt af ham. Den er blevet så fin, og der er stadig plads til rabarber, skovjordbær og masser af potter med tomater ved siden af. Han er sgu handy, ham Frank.

Træterrasse

Jeg har brugt meget af min tid på jord. Jeg har pottet om, fyldt jord i diverse kasser, malet mit nye højbed af pallerammer og fyldt det med jord og siet jord for at rense det. Jeg er snart lidt træt af jord 😉 Der er dog stadig jord, der skal rykkes. Det bliver dog ikke før i næste weekend, vi tager hul på det. Vi er nemlig virkelig trætte i vores kroppe efter alt dette havearbejde.

Nedløbsrørene har fået fine potter på. Der puttede jeg nogle af sidste års jordbærstiklinger i. Så håber jeg, de vokser sig store og giver noget i år. Det er også lidt et eksperiment. På den ene side af huset blæser det nemlig en del, så måske det bliver for voldsomt for de små planter på den side. Vi må bare vente og se. Potterne er af mærket Elho, som bl.a. Silvan forhandler. Jeg er stor fan af mærket, da det både er genbrugsplast (let materiale) og billigt. Jeg har snart alle deres potter i basiskollektionen. Frank synes efterhånden, jeg skal slappe lidt af med alle de potter, men vores planter skal jo stå et sted 🙂

Potter på nedløbsrør-1

Vi har et stort jordstykke, som ligger i skyggen. Det har jeg renset godt, så jorden nu har en god struktur. Det har desuden fået et lag plast over i håb om, at det hurtigere vil gøre jorden varm. Jeg har på nettet kunnet læse mig lidt frem til hvilke grøntsager, der kan tåle delvis sol/skygge. Der er nemlig kun morgensol på det nævnte jordstykke, så mulighederne er begrænsede. Jeg har tænkt mig at prøve salater og kartofler af. Salater bør kunne lade sig gøre. Jeg er dog mere i tvivl om kartofler. De plejer at skulle have en del sol, men måske er jeg heldig. Det er bare med at eksperimentere lidt.

Jord i skyggen

Da jeg her i ferien også har fået ryddet endnu mere op i haven efter de tidligere ejere, fandt jeg frem til en masse træstykker, som de havde efterladt. Dem lavede jeg min egen lille, åbne kompostbeholder af. Jeg er ikke helt skarp med skruer og boremaskiner, så Frank måtte hjælpe lidt. Jeg synes selv, at den er blevet rigtig fin, og jeg kan næsten ikke vente til, at det første græsafklip kan blive smidt oveni. Jeg har allerede lagt lidt halv-omsatte jordbærblade i.

Hjemmelavet kompostbeholder

 

Vejret driller haveforberedelserne

13. april 2015

I lørdags var det skønt vejr, og jeg var ude i haven i flere timer og ordne forskellige ting. Jeg lagde mærke til, at flere af træerne havde fået smukke, hvide blomster. Når blæsten tog lidt fat, sneede det nærmest med blomsterblade. Frank var så flink at hjælpe med at sætte mine nyanskaffede altankasser op på det store hegn ind til naboen, som er virksomhed. Når der på et tidspunkt spirer salat i kasserne, lægger vi forhåbentlig ikke så meget mærke til, at man nu kan kigge direkte ind til naboen – dvs. de kan jo så også kigge direkte ind til os. Jeg ærgrer mig stadig over, at de kunne finde på at fælde det fine, gamle hasseltræ. Lørdag var også dagen, hvor jeg lagde nogle af de forspirede Hamlet-kartofler i kartoffelpotter.

Træerneblomstrer  Altankasser

Søndag var vejret lidt lumsk, for solen skinnede til at starte med, så jeg nåede at slå græs. Ikke for kort, men blot for at græsset blev lidt mere jævnt. Senere på dagen blev det mere skyet, og blæsten tog til. Det gjorde det lidt sværere for mig at potte om på mit sædvanlig sted ude foran huset. Jeg måtte virkelig beskytte de små tomatplanter mod blæsten. En enkelt af planterne ser ud til, at det måske var for meget for den. Jeg giver den dog lige en uges tid i fred og ro, så jeg kan være sikker om, om den klarer det eller ej. En tomatplante fra eller til er ikke så vigtigt i år, hvor jeg har over 30 i alt.

I dag, mandag, skinner solen lidt, men på grund af vinden føles det stadig forholdsvis koldt. Det regnede en del i går aftes og i nat, så plastikken over kartoffelpotterne var helt fyldt med vand. Da udsigten de næste nætter ikke ser alt for god ud i forhold til kartoflerne, har jeg valgt at putte noget fiberdug rundt om dem. Så må vi se, hvordan de klarer det. Jeg håber på det bedste 🙂

 

Fødselsdags-hurra og forårs-halløj

26. april 2015

I fredags fyldte jeg 33 år. Min mor var på besøg, og i stedet for at fejre aftenen på café eller lignende, valgte vi at lave snobrød i haven. Det var rigtig hyggeligt, og det blev en dejlig aften – blot mor, Frank og mig.

Jeg havde til min fødselsdag ønsket mig en mistbænk, og den fik jeg. Den er af mærket Juliana. Det er en let, lille sag, som indtil videre får lov til at stå lige ude foran huset. Om en uges tid regner jeg med, at den skal ud at stå i haven med en masse planter i. Mange af planterne er dog næsten allerede alt for store til at stå i den. Under alle omstændigheder glæder jeg mig meget til at tage den i brug.

Mistbænk

De seneste to dage har vejret været lidt kedeligt. Gråt med regn i ny og næ. Regnen er planterne i haven selvfølgelig glade for. Kartoflerne er i god vækst – i hvert fald dem i kartoffelpotterne. De har fiberdug over sig, og de ser ud til at stortrives. Jeg mangler stadig at lægge de sidste kartofler. De kommer nok først i kartoffelpotter om en uges tid.

Kartoflerspirer

 

Status på haven i starten af maj

7. maj 2015

Her i starten af maj måned er det vist på tide at lave en update på planterne, der allerede er plantet i haven. Det har den seneste uge været op og ned med temperaturerne, og det har både regnet og været varmt. Derfor er de fleste planter, træer og buske i god vækst. De strutter nærmest af sundhed.

  • Jordbær og skovjordbær blomstrer
  • Den mørke hyld har fået masser af blade. Den plantede jeg sidste efterår, så det bliver spændende at se, om der kommer andet end blade på den i år. Uanset hvad er der dog almindelige, hvide hyld andre steder i haven, så noget hyldeblomstsaft skal det nok blive til 🙂
  • Familieæbletræet blomstrer (se billedet til højre – dog nedenfor, hvis du bruger mobil)
  • De middel-sene kartofler (Exquisa) er nu lagt i kartoffelpotter med plastik over. Alle kartofler er dermed lagt, og den tidligst lagte sort (Hamlet) spirer godt (stadig med fiberdug over sig). Jeg har både kartofler i potter og i havejord. Dem i havejord ligger på et stykke, hvor et stort træ skygger meget af dagen, så det er lidt et eksperiment. Indtil videre spirer de lystigt, så det ser ud til at kunne gå. Jeg glæder mig til at se, om der kommer andet end top ud af det på det stykke. Bare en smule kartofler ville være godkendt
  • Gulerødder, forårsløg, hovedsalat og diverse ærte-sorter spirer fint i højbedet. De har fiberdug over sig, men så hurtigt som salaten og ærterne vokser, bliver jeg snart nødt til at få fiberdugen løftet lidt op, så der er luft til planterne. Jeg har nogle buskstøtter, som jeg overvejer at bruge til det formål. Om det kan gå, eller om jeg skal købe/lave deciderede vækstbuer, må jeg finde ud af her i weekenden
  • Rucola, feldsalat, Lollo Rossa (rød-grøn salat) og spinat har fået første sæt rigtige blade. Jeg har dem alle både i altankasser på et hegn og på et stykke jord (tæt på kartoflerne, men et stykke med endnu mere skygge). Nogle duer sidder desværre altid over altankassen med rucola, og de skider ned i den. Indtil videre har de ikke ramt salaten, men det er blot et spørgsmål om tid, så jeg må snart finde en eller anden løsning på det
  • Kruspersille og mynte vokser friskt til. De er meget glade for, at det har regnet, kan jeg se
  • Rabarberne har jeg i weekenden trukket af for første gang i år. De blev til rabarbergrød, som jeg har brugt ovenpå enten skyr eller græsk yoghurt til morgenmad. Jeg har to rabarberplanter, og jeg kan allerede se, at jeg i den kommende weekend kan trække fra plante nummer to, da den efter regnen nu er vokset godt til
  • Hindbær, blåbær og solbær har også fået masser af små fine bælge, blomster eller hvad man nu kalder det. Der kan jeg forhåbentlig se frem til en god høst senere på året
  • Miniæbletræet, der står i en kæmpe potte, har fået nogle blade, men det er en del bagefter i forhold til familieæbletræet, som står plantet ude i jorden på græsplænen. Måske det skal have noget gødning. det må jeg lige finde ud af.

Familieæbletræblomstrer Aerter spirer Lollo rossa spirer

 

Kartoffel update

29. maj 2015

Det kører bare for kartoflerne i kartoffelpotterne. De vokser og vokser. For nylig kunne jeg ikke dy mig for at tjekke, om der var ved at være små kartofler klar – og det var der. De er større end hasselnødder, så om et par uger er der spiseklare, hjemmeavlede Hamlet-kartofler. Exquisa-kartoflerne vokser også godt, så der kommer til at være et fint overlap af sorter i denne kartoffelsæson.

Gangikartoffelpotterne

Hamlet-kartoflerne, som jeg satte i området, hvor der kun er morgen- og formiddagssol, vokser heldigvis også lystigt. Da jeg ikke helt har styr på, hvornår man egentlig skal hyppe kartoflerne, har jeg allerede været ude og lægge lidt ekstra jord omkring planterne. Om et par uger eller tre vil jeg prøve at grave den første plante op – bare for at se, om eksperimentet kører som planlagt. Det kunne være så fedt. Det vil jo give mig ekstra plads at plante på. På den anden side af træet, der skygger, kører det jo desværre ikke rigtig for salatplanterne – i hvert fald ikke uden fiberdug. Jeg vil overveje, om jeg skal prøve at lægge fiberdug over igen for at give de små planter et ekstra boost.

Kartofleriskyggen

 

Der ser ud til at komme jordbær i år

1. juni 2015

Jordbærplanterne vokser helt vildt i år. Det lover rigtig godt. Sidste år kom der stort set ingen jordbær, og jeg var lidt skeptisk, da min mor sagde, at det var meget normalt. Jeg kom til at blande planterne lidt, da jeg købte dem, så jeg har ikke helt styr på, hvilke sorter der står hvor. Jeg ved dog, at der både er Florence og Korona.

Planterne i højbedet har rigtig mange blomster, men til gengæld også rigtig mange blade. Jeg måtte derfor lige studse dem lidt i går, så solen kan komme ordentligt til, og bierne har plads nok.

Jordbærigodvækst(højbed)

Sidste år satte jeg skovjordbær (månedsjordbær). Planterne blev ikke så store, men det er de nu. De vokser ligeså meget som de almindelige jordbær. De er simpelthen så fine.

Skovjordbærigodvækst Jordbærigodvækst(indgang)

Planterne i kasserne på nedløbsrørene er også godt i gang. På den ene side af huset går det lidt langsomt med at få dem i gang med at blomstre. Der er lidt for meget skygge og blæst. På den anden side går det dog strålende. Det skyder også ud med nye stiklinger, som skal klippes af. Det ser ikke så smart ud at have dem hængende ud i den fri luft.

 

Rododendron-busken blomstrer igen

3. juni 2015

Nu er det på den tid af året igen. Den smukke, lilla rododendron-busk blomstrer. Jeg ved ikke, om jeg i efteråret skulle have beskåret den. Det fik jeg i hvert fald ikke gjort, og heldigvis ser det ikke ud til at gøre den store forskel.

Det meste af maj har jeg dagligt kigget ud på busken for at følge udviklingen, og i slutningen af maj skete det så. Den første knop blomstrede. Nu blomstrer det meste af busken, og den er bare så fin. Et rigtig tegn på forår og sol.

Rododendronblomstrer

 

Nye kartofler på Grundlovsdag

6. juni 2015

I går var det en dejlig solskins-fridag, og jeg høstede årets første hjemmedyrkede kartofler. Der var flest i kartoffelpotterne. Kartoffelplanterne, der står i halvskygge, skal have et par uger mere, men de blev også plantet en uge senere end kartoflerne i potter. Jeg er i øvrigt overbevist om, at det har hjulpet meget, at jeg i år har forspiret kartoflerne – og husket at vande regelmæssigt. De skal dog nok snart have noget mere gødning. Det har de kun fået en enkelt gang.

Kartoflerne blev vendt i olivenolie med groft salt, peber og Herb de Provence, inden de kom i ovnen. De blev nydt sammen med grillede lammekøllesteaks, pølser med bacon og bbq (fra Bornholmerslagteren), bearnaisesauce og salat bestående af hjemmedyrket hovedsalat, cherrytomater og mozzarella. Det smagte fantastisk. Der er bare ikke noget så lækkert som nye kartofler fra haven. Jeg kan i øvrigt varmt anbefale de der lammekøllesteaks. De er købt i Netto for 70 kr. for en pakke med to.

Nyekartofler

 

Frilandsagurkerne vokser i stuen

8. juni 2015

Det er ikke helt blevet varmt nok til at stille frilandsagurke-planterne udenfor endnu. De hygger sig derfor stadig inde i stuen, og de har det rigtig dejligt. Det er tydeligt at se, for de vokser godt, og der er nu også agurk på. Det er sjovt at prøve noget nyt, og jeg holder øje med planterne dagligt for at følge deres udvikling. Jeg har eksperimenteret med et par af mine agurkeplanter af sorten Crystal Apple, idet jeg allerede har stillet dem ud i haven i et lunt hjørne med fiberdug halvt over. Indtil videre ser de ikke ud til at kunne lide klimaet udenfor. Forhåbentlig skal de bare vænne sig til pladsen og blæsten.

Frilandsagurkvokser

 

Den første frilandsagurk på matriklen

16. juni 2015

I går var den første hjemmedyrkede frilandsagurk endelig klar til at blive spist. Den var blevet meget stor på meget kort tid inde i vindueskarmen og jeg vidste ikke helt, om det var godt eller skidt. Smagen på kødet var rigtig lækker, så det er jeg fint tilfreds med. Skorpen på agurken var til gengæld lidt hård, men det er vist bare, fordi det er en frilandsagurk. De skal jo have noget at stå imod med Winking face Agurkeplanten ser meget bedrøvet ud lige nu. Bladene hænger rigtig meget. Jeg tror, det skyldes, at planten er rigtig lille, og at den har brugt al sin energi på den ene agurk. Den får derfor masser af vand. Så liver den forhåbentlig snart op igen – og så skal den ud i haven.

Crystal Apple agurkeplanterne ser endnu ikke ud til at ville lade de små blomster vokse sig til små agurker. Lige så snart jeg kan ane en lille agurk, visner den og dør. Jeg synes ellers jeg får vandet godt og knebet mange af de ekstra blomster af. Måske skal planterne bare lige vænne sig til klimaet udenfor. Jeg må give planterne lidt tid.

Frilandsagurk

 

Hyldeblomst til folket

18. juni 2015

Jeg elsker hyldeblomstsaft. Lad mig bare sige det sådan. Efter vi er flyttet i hus, er jeg derfor hvert forår klar til at samle hyldeblomstskærme, lige så snart de blomstrer. Jeg har netop lavet en halv portion – jeg kunne simpelthen ikke vente flere dage. Udenfor er der allerede nye skærme klar til at blive plukket, så jeg skal vist lige købe lidt mere sukker (det er jo ikke den sundeste drik;-)).

Jeg plejer hurtigt at få drukket saften, men i år vil jeg lave ekstra meget, så noget kan komme i fryseren. Så kan vi bruge det i velkomstdrinks til vores bryllup.

Opskriften, jeg bruger, har jeg fundet på nettet på blomsterhaven.dk. Her får du den.

Ingredienser

40-50 hyldeblomstskærme
1 kilo sukker (gerne økologisk)
3-4 økologiske citroner
2 dl vand

Sådan gør du

Kog vand og sukker sammen i en gryde, og rør rundt, indtil sukkeret er opløst. Skær citronerne i skiver. Tilsæt citronskiver og skærme til sukkervandet, og rør lidt rundt. Sluk for varmen, og lad blandingen køle helt af. Put så blandingen over i en skål med låg, og stil den i køleskabet i 3-4 dage (alt afhængigt af dit ønske om styrken på saften). Husk at røre rundt i blandingen et par gange dagligt.

Hyldeblomstskærme

 

Årets første røde jordbær

21. juni 2015

Jubiii, i forgårs var årets første røde jordbær klar til at blive spist. Det var sødt og lækkert. Frank og jeg skulle selvfølgelig dele det, så der blev ikke meget til hver af os, men det gjorde ikke glæden mindre. Der går vist ikke lang tid, før der er flere røde jordbær til os, og jeg drømmer allerede om, hvad jeg skal lave af dem alle sammen. Jordbær med mælk på, jordbærsyltetøj, jordbærgrød osv. Der er mange muligheder.

Årets første røde jordbær

 

Heartbreaker-tomaterne vokser

22. juni 2015

Stort set alle tomatplanterne blomstrer fint på nuværende tidspunkt. Særligt busktomaterne af sorten Heartbreaker vokser godt. De har allerede små grønne tomater, som jeg glæder mig til at smage på, engang når de er blevet større og helt røde. Heartbreaker-tomatplanterne ser ud til at komme til at give et godt udbytte – vi får senere hen at se, om jeg har ret i dette.

Heartbreaker tomater vokser

 

Jeg har også andre georginer i haven. Der går lidt tid endnu, før de begynder at blomstre, da det er de meget høje slags. Jeg glæder mig som et lille barn til at se de flotte blomster. Det ser ud til, at der er lidt startvanskeligheder hos nogen af dem. Det er dem, som blev plantet tidligst. Måske har de ikke været helt tilfredse med vejret på det tidspunkt, eller måske ‘sov’ de bare meget godt. Det kan også tænkes, at de gik lidt i stå, da opiumsvalmuerne gik vokse-amok og næsten overskyggede dem helt. Opiumsvalmuerne har jeg nu rykket ud foran huset, så georginernene har lidt mere plads. Opiumsvalmuerne var først ikke helt tilfredse med flytningen, men det ser ud som om, de nu er ved at komme lidt ovenpå igen. Lad os håbe på det bedste 🙂

Georgine Mignon White blomstrer